hosté

Vize 2000


Vize 2000

Před třiceti lety, 26. ledna 1993, byl Václav Havel zvolen prvním prezidentem samostatné České republiky, která vznikla 1. ledna téhož roku.
Při této příležitosti uvede 25. ledna Dejvické divadlo mimořádný dokument Vize 2000, který natočil režisér Juraj Herz a byl doposud u nás promítaný jen zcela výjimečně, pro většinu Čechů tak zůstal více než třicet let neznámý. Juraj Herz, legenda českého filmu, v něm zaznamenal úvahy, myšlenky a vize Václava Havla v rozhovoru se slavným rakouským oscarovým hercem Maximilianem Schellem.

„Noblesa Maximilianova a hloubka, pokora, otevřenost a opravdovost Václavova vytvořily intimní atmosféru, ze které je cítit naprostá výjimečnost setkání těchto dvou osobností. Jeden klade otázky, druhý odpovídá. V ‚pozadí‘ se tu a tam odehrávají dějiny naší země, aby se prolnuly se slovy pana prezidenta a splynuly se střípky životní reality dramatikovy. Tím, o co jde, je vize světa budoucího, viděna očima muže vědoucího. V tomto případě vize, která nic neztrácí na své aktuálnosti ani v dnešních dnech…“
Tereza Herz Pokorná

Součástí mimořádné projekce filmu Vize 2000 bude beseda s iniciátorkou projektu Terezou Herz Pokornou.