hosté

Divadlo Na tahu


PROTEST
Divadlo Na tahu

Václav Havel: Protest

Po dlouhé době se setkávají bývalí kolegové – spisovatelé, režimem uznávaný Staněk a jeho někdejší obdivovatel, zakázaný autor Ferdinand Vaněk. Na rozdíl od Vaňka se Staněk přizpůsobil změněným politickým poměrům v zemi. Věří, že pomocí svých konexí „nahoře“ dokáže režim přelstít. Jenže v okamžiku, kdy je zapotřebí pomoci z vězení zatčenému zpěvákovi, se kterým Staňkova dcera čeká dítě, známosti selžou.
Proto se Staněk obrátí na svého bývalého kolegu, nyní disidenta Vaňka. Je příjemně překvapen tím, že Vaněk již protest proti zpěvákově zatčení sepsal. Zaskočen Vaňkovou výzvou, aby se přidal k signatářům, rozebírá v jednom z nejlepších monologů, které Havel kdy napsal, všechna pro a proti svého případného podpisu. Podobně jako v Havlově hře Pokoušení zaznívá i zde otázka, je-li možné uzavřít s ďáblem smlouvu a přitom ji nedodržovat.

V představení Divadla Na tahu hrají Karel Beseda a Radek Bár, Píseň o Andělovi je dílem hudební skupiny Obří broskev, režisérem a autorem scény je Andrej Krob.
Společný projekt Divadla Na tahu a Divadla V patře Karlovy Vary.
www.divadlonatahu.cz